Tien procent minder faillissementen in Nederland in 2014

Het aantal bedrijfsfaillissementen in Nederland in 2014 zal met 10 procent afnemen. Dat zegt kredietverzekeraar Atradius.

In de hele eurozone kent alleen Ierland een soortgelijke daling. Er is een duidelijk omslagpunt waarneembaar vergeleken met 2013. In 2013 steeg het aantal faillissementen nog tot een totaal van 9.456 bedrijven. Verwacht wordt dat dit aantal dit jaar blijft steken op circa 8.500 faillissementen.

Het aantal faillissementen is een duidelijke graadmeter voor het economisch herstel. Het aantal faillissementen bedroeg voor de crisis ongeveer de helft van het aantal in 2013. De verwachting is dat de piek is geweest en dat het herstel is ingezet. In de hele eurozone zijn de vooruitzichten gunstig. De daling in 2014 wordt voor de eurozone geschat op 2,1 procent.

Tegenover de trendbreuk in de eurozone staat het toenemende aantal faillissementen in opkomende economieën in Latijns-Amerika, Oost-Europa en landen als Rusland en Turkije.